domingo, 4 de febrero de 2024

Es Menorquí com un patrimoni cultural

Es Menorquí com un patrimoni cultural

Sa notícia que es nostro Conseller de Cultura i Educació es Sr. Joan Pons Torres anunciés que es Consell de Menorca proposarà sa declaració des Menorquí com a patrimoni cultural immaterial de Menorca i amb açò reservar es patrimoni lingüístic d'aquesta illa m'ha omplert de satisfacció,  i felicit per açò, des d'aquí, as nostro conseller. Desconec si aquest gest servirà per canviar s'actual tendència catalinitzadora de s'administració menorquina, però de ben segur que qualque cosa farà.

I és que sempre mos hem lamentat que ets ciutadans de ses Illes Balears, de Menorca, en particular, as contrari que altres autonomies, no defensam sa nostra pròpia identitat, sa nostra cultura, sa nostra idiosincràsia i en canvi assumim allò extern, es català, com si fos una cosa intrínsecament nostra.

Potser sa falta d'una consciència de pertinença unitària a una mateixa regió o nacionalitat, com si tenen es valencians, ja que no mos sentim de Balears, sinó de Mallorca, Menorca o Eivissa, fa que haguem assumit sa influència externa com a pròpia sense que ningú, o pocs, defensin es patrimoni lingüístic des Balear, des Menorquí com a propi. Per açò es meu agraïment.

Si que és cert que col•laboradores d'aquest diari, com na Sili Pons Sabater, a qui també felicit pes seus articles, molt ben escrits i a més a més en sa nostra llengo, li semblés as seu article “Sense embuts” (Es Diari 16/01/24) que “I dic català perquè aquí, a ses illes, empram sa llengua catalana pròpia de ses Balears, amb totes ses seves variants, però agradi o no, és sa catalana” ,  que som molts que també que “sense embuts”, manifestem que esteim convençuts que encara que integrats a un tronc lingüístic comú i que emprem (a falta d'una altra) una mateixa gramàtica, no vol dir que una provingui de s'altra, sinó que històricament totes es van crear juntes (Es Diari 30-07-2021) però amb diverses influències externes, com mos va recordar el nostre conseller i historiador Sr Joan Pons Torres as seu fantàstic llibre “Sa llengua de Menorca” (2021) .

Permetre que allò que mos uneix s'anomeni llengua catalana i no d'una altra manera mos ha conduït a açò que tenim, a una imposició des català de barcelona, a una història i cultura que no és sa nostra i a sa integració a dins a uns països catalans (de fet un imperialisme cultural) que no són es nostros i lo pitjor, un desconeixement, una desafecció des nostros ciutadans vinguts de fora, per sa nostra llengo, sa des nostros avantpassats, com ha demostrat es darrer informe de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).


Mateu Seguí Díaz
Es Castell


Seguí Díaz M. Es Menorquí com un patrimoni cultural. Es Diari MENORCA. 27-01-2024:39  https://www.menorca.info/

 

No hay comentarios: